понеділок, 13 червня 2016 р.

Аналіз роботи кафедри вчителів іноземних мов Первомайської гімназії за 2015-2016 навчальний рік



Керівник кафедри-Слюсар Н.В.

I.Кадровий склад.

Навчальний процес здійснювали 3 вчителів, з них:

спец.I категорії –Камінська О.В., Слюсар Н.В.

спец. II категорії – Бондар Ж.Ю.

II. Аналіз методичної роботи.

     У 2015-2016 н.р. кафедра вчителів іноземних мов працювала над проблемою « Шляхи удосконалення навчання іноземним мовам».

Пріоритетними напрямками роботи кафедри були:
·        підвищення ролі кафедри іноземних мов в розвитку науково-методичної майстерності вчителя;
·        підвищення науково-методичного та професійного рівня вчителів, їх інноваційної культури;
·        формування та стимулювання мобільності педагога у використанні сучасних інноваційних технологій навчання з метою створення якісного освітнього середовища для учнів;
·        урізноманітнення способів опрацювання іншомовного матеріалу шляхом використання нових інформаційних технологій,  Інтернет –ресурсів, проектних методик;
·        формування мовленнєвої та соціолінгвістичної компетенції учнів на уроках та в позаурочній діяльності;
·        стимулювання науково-пошукової роботи учасників навчально-виховного процесу;
·        підготовка випускників загальноосвітніх закладів до зовнішнього оцінювання з іноземної мови;
·        впровадження ІКТ та оновлення віртуального банку інформацією.
·        Здійснення моніторингу ефективності роботи членів кафедри.
Робота кафедри проводилась згідно затвердженого плану на рік.

 За 2015-2016 навчальний рік було проведено 5 засідань кафедри. Всі вчителі кафедри взяли активну участь в її роботі. На засіданнях кафедри вчителі вивчали документи МОН України, особливості роботи з обдарованими дітьми та учнями з низькою мотивацією до вивчення іноземних мов, розглянули матеріали до ДПАта ЗНО.
  Показовим стало те, що педагоги спробували відійти від традиційної форми проведення засідань у формі виступів з доповідями.
Так, враховуючи вимоги часу щодо впровадження в роботу ІКТ, засідання кафедри у жовтні 2015 року пройшло у формі практичного тренінгу з питань створення відео проектів та презентацій.
  Корисним для вчителів став методичний практикум з елементами ІТ-технологій, який провела учитель англійської мови Бондар Ж.Ю. Вона продемонструвала своє вміння створювати відеофільми та презентації на уроках. Вчителям було продемонстровано кілька проектів та запропоновано постійно залучати учнів до створення відео проектів та презентації, що сприяє кращому володінню іноземною мовою.
  Камінська О,В. поділилася власним досвідом щодо найбільш ефективного вивчення мови через творчу діяльність учнів, пов’язану з розв’язанням проблем,створенням власних віршів, казок, малюнків.  Проте зауважила , що потрібно використовувати всі можливі способи для навчання, лише тоді учні та вчителі будуть задоволені кінцевим результатом.
  Вперше викладачами було створено блог кафедри іноземних мов гімназії, який відвідують як педагоги нашого міста так і інших міст України. Вчителі Бондар Ж.Ю. та Слюсар Н. В. також створили  власні блоги, де висвітлюються всі цікаві моменти шкільного життя , де учні та всі бажаючі можуть знайти корисну інформацію щодо вивчення англійської мови мови.
  Говорячи про можливості ІКТ варто зупинитися і на таких нових формах проведення методичної роботи як вебінар та курси on-line. Так вчителі кафедри стали учасниками вебінару, який проводився за ініціативи mm publications. Наступного року планується вивчити вивчення питання вступу на on-line курси, які проводяться Британською Радою в Україні.
  Проте очевидно і те, що для дієвого та динамічного поступу в сфері ІКТ вчителям бракує комп’ютерної техніки .
  На січневому засіданні кафедри Бондар Ж.Ю. розповіла про власний досвід роботи з теми шляхи презентації мовного матеріалу  на уроках англійської мови та зазначила, що мультимедійна форма вираження навчальної інформації найбільш актуальна у зв’язку з комп’ютеризацією процесу освіти. З метою розвитку особистості потрібна інша тактика пред’явлення навчального матеріалу: вона повинна сприяти розвитку мислення й пізнавальної активності.
  На засіданні кафедри було проведено дискусію про особливості роботи з обдарованими учнями. Вчителі кафедри запропонували різні методи та вправи для роботи зі здібними дітьми. Ця робота повинна проводитися систематично, наполегливо й дуже серйозно.
  Необхідно відзначити підвищення загально  дидактичного та методичного рівня підготовки членів кафедри іноземних мов Первомайської гімназії, який передбачає поширення власного педагогічного досвіду. Так учитель англійської мови Слюсар Н.В. взяла участь і стала призером (ІІІ місце)у традиційному конкурсі педмайстерності « Вчитель року».
  Для підвищення свого фахового рівня вчителі кафедри брали участь у різноманітних міських семінарах, проходили курсову перепідготовку (Слюсар Н.В.).
  Всі учителі іноземних мов гімназії протягом року працюють над підвищенням своєї фахової майстерності за складеними ними планами самоосвіти. Особливу увагу викладачі приділяють роботі над своїми методичними проблемами. Вони накопичують нові різноманітні матеріали, використовують їх на своїх уроках та роблять висновки про їх ефективність у підвищенні рівня знань учнів.
  Зважаючи на високий рівень володіння мовою вчителі кафедри запрошуються до участі в журі предметних олімпіад на рівні міста. Слюсар Н.В. та Бондар Ж.Ю. є членами міської творчої групи вчителів англійської мови .
  З метою обміну досвідом та удосконалення змісту, структури і методики проведення уроків були проведені відкриті уроки та проводилося взаємовідвідування уроків.
  Слюсар Н. В. провела урок на тему « Шевченко в моєму серці» 4-а кл. Бондар Ж.Ю. провела відкритий урок на тему Books in our life”.
  Реалізовуючи комунікативно-діяльнісний підхід у навчанні іноземним мовам , вчителі акцентували свою увагу на моделюванні ситуацій реального спілкування з використанням автентичних матеріалів. Застосування сучасних методів навчання дало певні позитивні результати. Стабільно-високими залишаються показники коефіцієнту якості знань,умінь і навичок учнів з предмету.  




Вчитель
Коефіцієнт якості (%)

2015
   2016
Бондар Ж.Ю.
   67
    68
Камінська О.В.
   77
    74
Слюсар Н.В.
   83
    73




  Учителі іноземних мов гімназії кафедри плідно працюють з обдарованими і талановитими учнями, розвиваючи їх творчі здібності та впроваджуючи у навчальний процес методи диференційованого особистісно орієнтованого навчання.
У цьому році призерами та переможцями міського етапу олімпіади з англійської мови стали:

Денисенко М.(11 клас) – І м.
Барабаш О.(10 клас)- І м .
Кочержинська П.(9 клас)- ІІ м.
Рогова А.(8 клас)- ІІІ м.

Призером обласного етапу олімпіад з англійської мови став:
Барабаш О. (10 клас)- ІІІ м.

22учні гімназії взяли участь у конкурсі знавців англійської мови «Гринвіч» з яких 21 – отримали золоті та срібні сертифікати.
Учениця 9 класу Кочержинська П. вступила до МАН з предмета «Іноземна мова»
Крім олімпіад учні 10 класу спробували свої  сили в обласному етапі міжнародного конкурсу обмінів майбутніми лідерами “FLEX”, яке проводить посольство США.

Указом президента 2016 рік було оголошено роком англійської мови. Вчителями кафедри був розроблений та затверджений план заходів, присвячених Року англійської мови в Первомайській гімназії. Так щомісяця в рамках плану проводився English-speaking day, в якому учні та вчителі гімназії приймали активну участь, створювали стіннівки, вивчали англійські пісні,переглядали мультфільми,спілкувалися виключно англійською мовою.
Позакласна робота з іноземної мови- це різноманітна діяльність учителів, спрямована на виховання учнів і здійснювана в позаурочний час. Уміло і цікаво були проведені позакласні заходи з іноземних мов в гімназії. Дуже цікаво і змістовно пройшов «Тиждень англійської мови». Учні усіх класів були активними учасниками та співорганізаторами всіх запланованих заходів - конкурсу стіннівок, виставки кращих зошитів та словників, конкурсу на краще порт фоліо, інтернет-вікторини. На завершення тижня в актовій залі відбулося свято «Green Party” , яке викликало великий інтерес учнів, які взяли активну участь у його проведенні. Діти показали свої різноманітні таланти , переможців було відзначено грамотами та сувенірами.

  ІІІ. Підсумки.
Підводячи підсумки роботи кафедри за рік потрібно визначити питання , які потребують уваги у новому навчальному році:
·        недостатнє використання передових технологій та засобів ІКТ для розвитку комунікативної компетентності учнів та підвищення мотивації до навчання.
·        Недостатня забезпеченість учнів 7-х класів підручниками.
·        Відсутність співпраці з фаховими періодичними виданнями.

Робота методичного об'єднання вчителів у 2015/2016 навчальному році була проведена на достатньому методичному рівні.

Роботу МО у 2015/2016 навчальному році спрямувати на:

         вивчення та впровадження в практику досягнень психолого-педагогічної науки, передового педагогічного досвіду;
         вивчення та аналіз навчальних планів, програм, підручників,методичних розробок, інструкцій;
         впровадження в практику сучасних вимог до навчального процесу з метою підвищення навчальних досягнень учнів;
         переосмислення підходів щодо мотивації учнів до навчання;
         реалізація актуальних завдань розвитку і підвищення професійної майстерності вчителів, активізації творчого потенціалу;
         активізація роботи щодо співпраці з фаховими періодичними виданнями.






Немає коментарів:

Дописати коментар